Vietnam heeft zijn grenzen heropend voor gevaccineerde internationale bezoekers

Voor het eerst sinds medio 2020 heropent Vietnam geleidelijk de toeristische sector om buitenlandse bezoekers te verwelkomen. Volgens de krant Nguoi Lao Dong waren er al twee vluchten met buitenlandse toeristen uit Zuid-Korea en Japan. Ze landden met succes in de zuidcentrale kustprovincie Khanh Hoa.

Vietnam sloot zich aan bij de Aziatische buurlanden als de meest recente natie om zijn grenzen te openen. Volledig gevaccineerde reizigers kunnen het bezoeken zonder de verplichte 14-daagse quarantaine.

Bij aankomst hebben buitenlandse bezoekers een COVID-19 RT-PCR-test nodig. Ze moeten ook het bewijs leveren van een negatieve test ten minste 72 uur voor vertrek en volledige vaccinatie niet minder dan 14 dagen voor de vlucht.

Als de test positief is, moeten ze worden geïsoleerd in een quarantainevoorziening en onder strikte maatregelen worden behandeld.

Het ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme verduidelijkte ook dat als bezoekers eerder COVID-19 hadden opgelopen, ze een herstelcertificaat moesten hebben. De uitgiftedatum dient minimaal zes maanden voor de vlucht te zijn.

Bezoekers hebben ook een medische of reisverzekering nodig die COVID-19-behandeling omvat, met een minimale aansprakelijkheid van $ 50.000.

Deze beslissing volgde op de stap van Thailand om toeristen te verwelkomen in sommige gebieden, zoals het eiland Phuket in het zuiden. De volgende stap was het openen van meer prominente plaatsen zoals Bangkok eind vorig jaar.

De Vietnamese regering keurde de hervatting van internationale vluchten goed. Ze kunnen vanaf 1 januari 2022 tussen Vietnam en bepaalde bestemmingen vliegen. De eerste negen bestemmingen die goedkeuring kregen waren:

Tokio Seoel San Francisco of Los Angeles
Taipei Peking of Guangzhou Singapore
Phnom Penh Bangkok Vientiane

Vietnam moest bij het begin van de pandemie strikte grenscontrolemaatregelen opleggen om de verspreiding te voorkomen en infecties onder controle te houden. Hoewel de verhuizing aanvankelijk succesvol was, kreeg de toeristenindustrie een flinke klap.

Voorheen genereerde de toeristische sector ongeveer 10% – 12% van het BBP, wat overeenkomt met $ 31 miljard aan inkomsten van 18 miljoen buitenlandse bezoekers. In 2020 en 2021 was de omzet op een historisch dieptepunt, met slechts zo’n 3,8 miljoen buitenlandse bezoekers.

Het land verhoogt de vaccinatiegraad tegen COVID-19 van slechts 13% om de achterstand op andere Aziatische landen in te halen.

De heropeningsstrategie van Vietnam

De strategie van Vietnam is om volledig gevaccineerde buitenlandse bezoekers in drie fasen te verwelkomen. Het begint met specifieke gebieden zoals Nha Trang, Phu Quoc, Da Nang, Halong Bay, Dalat en Hoi An. Toeristen bezochten deze gebieden vanaf 20 november vorig jaar met pakketreizen.

Vanaf januari 2022 start de tweede fase, waarbij meer ruimtes open gaan voor bezoekers. In juni of juli 2022 is de verwachting dat het land volledig open is.

Voorheen hadden binnenlandse vliegtuigpassagiers volledige vaccinatie nodig om te reizen. Het Ministerie van Verkeer heeft deze beperking met ingang van 21 oktober vorig jaar opgeheven.

Passagiers uit gebieden met een lock-down of gebieden met een hoog risico hebben echter nog steeds een negatieve COVID-19-test nodig. De test moet ten minste 72 uur voor hun vlucht plaatsvinden.

Passagiers die uit andere gebieden komen, hebben een geldig COVID-19-herstelcertificaat nodig. Ze moeten ook een vaccinatiebewijs en een negatieve COVID-19-test hebben.

Vietnam heeft ook een tijdelijke erkenning afgegeven van COVID-19-vaccincertificaten uit 72 landen. Volledig gevaccineerde bezoekers uit bepaalde landen kunnen Vietnam bezoeken. Zij zijn

 • Canada
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • de VS
 • Het VK
 • VAE
 • Cambodja
 • Italië
 • Singapore
 • India
 • Zuid-Korea, en
 • Thailand

Door middel van een verklaring bevestigde de regering dat het land alleen open is als het echt veilig is. Hij merkte op dat het land stap voor stap beweegt en zich voorzichtig maar flexibel aanpast aan de reële situaties van de pandemie.

Internationale vluchten

De Civil Aviation Authority of Vietnam (CAAV) heeft aangekondigd dat de heropening van de grens in twee fasen zal plaatsvinden.

Ze zijn ook van plan om de quarantaine-eis voor alle volledig gevaccineerde buitenlandse bezoekers op te heffen. Het doel is om het land tegen juli 2022 volledig te heropenen. In plaats van quarantaine stelde het ministerie voor om vóór vertrek en na aankomst COVID-19 te testen.

De eerste fase omvat het heropenen van de grens voor specifieke steden. Deze steden hebben essentiële politieke en economische betrekkingen met Vietnam. Sommigen van hen zijn Los Angeles, Beijing, Singapore en Bangkok.

De CAAV verklaarde dat de steden aanzienlijke buitenlandse investeringen in Vietnam hebben. Ze hebben ook een zeer hoge vraag naar repatriëring vanwege de vele Vietnamese staatsburgers die in de diaspora wonen, studeren en werken.

Het ministerie van Transport stelde ook voor om internationale vluchten via de belangrijkste toegangspoorten van Vietnam toe te staan. Tijdens de eerste fase kunnen de luchtvaartmaatschappijen vier wekelijkse vluchten door Ho Chi Minh City en Hanoi faciliteren met ongeveer 14.000 passagiers.

De tweede fase loopt vanaf januari dit jaar of een maand na de lancering van de eerste fase. Vluchten vanuit meer steden zoals Frankfurt, Moskou en Kuala Lumpur kunnen in Vietnam landen als de passagiers zich aan de gestelde eisen houden.

Meer Vietnamese luchthavens zoals Phu Quoc zullen in de tweede fase internationale vluchten kunnen ontvangen.

De CAAV is van plan om luchtvaartmaatschappijen toe te staan elke week tot zeven vluchten op elke route uit te voeren, met meer dan 40.000 bezoekers.

Het ministerie van Transport en de CAAV konden echter geen verdere heropeningsplannen bekendmaken na januari. De verwachting is dat de relevante autoriteiten de situatie met de tijd zullen bekijken en evalueren. Ze zullen dan beslissen of ze het operationele niveau van vóór de pandemie willen herstellen.

Volledig gevaccineerde bezoekers verkennen Vietnam al

Na bijna twee jaar reisbeperkingen landden afgelopen november meer dan 200 buitenlandse bezoekers op Phu Quoc.

De toeristen genoten van hun vakanties en vakanties in verschillende hotels zonder de quarantaine van twee weken. Nadat ze negatief waren getest, gebruikten ze vaccinatiecertificaten om activiteiten en recreatieve evenementen bij te wonen.

De voorzitter van de Vietnamese Dienst voor Toerisme, Nguyen Trung Khanh , ontving de chartervlucht op de luchthaven. Hij legde uit dat het programma een poging is om de toeristenindustrie van het land te verjongen. Het heropenen van de grenzen is een manier om de economie stap voor stap te ontwikkelen om zich aan te passen aan het nieuwe normaal.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat 99% van de volwassenen die in Phu Quoc wonen, volledig zijn ingeënt. Dit omvat alle medewerkers die werkzaam zijn in de dienstverlenende sector.

Er is ook een plan om voor eind 2021 kinderen tussen de 12 en 17 jaar te vaccineren.

Plaats een reactie